A PRAE.HU interjúja Cseri Zsófival a III. Szinkópa Vegyeskari Találkozó alkalmából

1. Hogyan jött létre a Szinkópa, és honnan az ötlet?

Hadd menjek vissza a kezdetekig, s két gondolatjelet hadd kapcsoljak majd össze.

Az egyik: az Erkel Ferenc Vegyeskar 1997-ben alakult újjá, s attól kezdve – immáron 15 éve – egy folyamatos és a tagok által is igen odaadó próbamunka következtében jelentős mértékben fejlődött a kórus szakmai színvonala. Évről évre egyre több koncertlehetőségünk adódott, számos kórustalálkozón, hazai és külföldi kórusversenyeken vettünk részt.
Egy-egy ilyen alkalom után közösen vontuk le a tanulságokat, s ilyenkor egyrészt értékeltük a magunk teljesítményét, másrészt saját bőrünkön érezhettük az adott rendezvény tartalmi és szervezési nehézségeit, sajátosságait.

A másik: kezdő karnagyként sok olyan kurzuson vehettem részt, amelyek ösztönzőleg hatottak rám. Azonban az ilyen alkalmak általában csak szakmabeli karnagyoknak szóltak.

És itt kapcsolódik össze a két gondolat:

Néhány éve felmerült bennünk, mi lenne, ha hozzánk hasonló amatőr vegyeskarok számára egy olyan „szakmai továbbképzést" szerveznénk, ami új lendületet adhatna minden résztvevőnek a további munkájában. Bár nagyon hasznosak a kórustalálkozók, kórusversenyek és karnagyi kurzusok, ha egy kórus csapat szinten szeretne gyakorlati tanácsokat kapni, és testközelből szeretné a szakmai kiválóságokat látni, hallani, erre manapság kevéssé van lehetőség.
És egyre inkább erősödött az „álomnak" tűnő tervünk: rendezzünk egy ilyen találkozót!

Az I. Szinkópa előtt nem gondoltuk volna, hogy ebből a következő évben egy II. Szinkópa is lesz. Persze nagyon örülünk ennek, és reméljük, hogy – így a harmadikra készülve – már azt mondhatjuk, hogy hagyománnyá vált ez a rendezvény.

Idén az NKA és a Balassi Intézet támogatásának köszönhetően az egész napos programot ingyenesen tudjuk biztosítani a résztvevőknek.

2. A rendezvény céljai:

Az I. Szinkópa Vegyeskari Találkozó megrendezésével az volt az elsődleges célunk, hogy amatőr vegyeskarok, kamarakórusok számára olyan szakmai napot biztosítsunk, melynek során a kóruséneklés gyakorlati kérdéseivel érdemben foglalkozunk, kiváló szakemberek vezetésével közösen „okosodunk", új ötleteket kapunk, egymást egy kicsit jobban megismerjük, s közben sokat éneklünk. Mivel mindez – az utólagos vélemények alapján is - hiánypótló alkalomnak tűnt, az I. Szinkópa betölthette küldetését, s komoly igény merült fel ennek folytatására. Ezért mertünk belevágni a II. és III. Szinkópa szervezésébe. Reméljük, hogy az idei találkozó is minden résztvevő hasznát, épülését, szakmai gazdagodását szolgálja majd.

Nem szeretnénk, ha „belterjes" lenne ez a találkozó, így évről évre újabb kórusokat hívunk az ország különböző területéről. Érkeztek már közénk együttesek a fővároson kívül Gyuláról, Dunaújvárosból, Székesfehérvárról, idén pedig Bajáról, Debrecenből és Veszprémből várunk résztvevőket.

Törekszünk arra, hogy minden évben új előadókat (is) hívjunk, és új témák kerüljenek napirendre.
Az is célunk, hogy minél több generáció és szakterület képviselőjét hívjuk össze. Idén a Kovács-módszer képviselőjeként Schön Károlyné Tódy Ilona tart kórusénekeseknek való „tornaórát", Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus mesél majd arról, hogy kinek ismerte meg Kodály Zoltánt, hallatjuk Móczár Gábor t is, az Europa Cantat elnökét, továbbá énekművészek (Andrejcsik István, Bruckner Adrienne, Kővári Judit) és karnagyok (Hartyányi Judit, Kutnyánszky Csaba, Ordasi Péter, Párkai István) biztosítják a szakmai programot.

Tehát a Szinkópa Vegyeskari Találkozó célközönsége az amatőr kórusénekesek és karnagyaik. S mivel tanulni szeretnénk, ehhez profi zenészeket/szakembereket hívunk.

3. A találkozó egyéb sajátságai:

Tanulságos látni, s egyben nagy bátorítást is ad nekünk, hogy annak ellenére, hogy látszólag a magyar kórusmozgalom egyre több sebből vérzik, s az amatőr kórusok működését sok minden (túlterhelt emberek, anyagi szükségek) nehezíti, ha adott egy ilyen rendezvény, sok énekes, együttes rászánja idejét, erejét és örömmel vesz részt rajta.

Talán az is hozzátartozik a Szinkópa egyediségéhez, hogy a szakmai programot egész nap online közvetítjük (www.szinkopa.com ). Így az elmúlt két évben is már többen az ország más tájairól is követhették a eseményeket.

Az egész napos programot – fizikai korlátok miatt – nem tudjuk nyilvánossá tenni. Ám a nap végén, az este 18.30-kor kezdődő zárókoncertre mindenkit szeretettel hívunk és várunk.

A Szinkópa Vegyeskari Találkozó minden fontosabb részletéről (résztvevők, program, koncertprogram és a korábbi találkozók eseményei) a www.szinkopa.com honlapon tájékozódhatnak, illetve március 8-án szombaton 9.30-20.00 közt itt követhetik nyomon a III. Szinkópa Vegyeskari Találkozó programjának online közvetítését.

Cseri Zsófia (karnagy) és az Erkel Ferenc Vegyeskar (Budapest)

Az eredeti PRAE.HU-s megjelenés