Harmadszor rendezik meg a Szinkópa Vegyeskari Találkozót - musicianswho.hu

A találkozót ebben az évben harmadik alkalommal rendezi meg az Erkel Ferenc Vegyeskar március 8-án a Knézich utcai Patrona Hungariae Iskola dísztermében. A program - az este fél 7-kor kezdődő záróhangverseny kivételével - a fizikai korlátok miatt nem nyilvános, de online közvetítésben az érdeklődők nyomon követhetik rendezvény honlapján.

Az Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya, Cseri Zsófia elmondta, hogy az 1997-ben újjáalakult Erkel Ferenc Vegyeskar szakmai színvonala az odaadó próbamunka következtében jelentős mértékben fejlődött a másfél évtized alatt - egyre több koncertet adtak, kórustalálkozókon, hazai és külföldi kórusversenyeken vettek részt. Egy-egy ilyen alkalom után közösen levonták a tanulságokat és értékelték teljesítményüket, másrészt érzékelték az adott rendezvény tartalmi és szervezési nehézségeit, sajátosságait.

Cseri Zsófia hozzátette, hogy kezdő karnagyként sok ösztönző kurzuson vett részt, de ezek általában csak szakmabeli karnagyoknak szóltak. Így merült fel néhány éve az a gondolat, hogy a hasonló amatőr vegyeskarok számára egy olyan „szakmai továbbképzést" szerveznének, ami új lendületet adhatna minden résztvevőnek. Bár a kórustalálkozók, kórusversenyek és karnagyi kurzusok nagyon hasznosak, de ha egy kórus csapat szinten szeretne gyakorlati tanácsokat kapni, és testközelből szeretné a szakmai kiválóságokat látni, hallani, erre manapság kevéssé van lehetőség.

Az álomnak tűnő terv 2012-ben valóra vált, de akkor nem gondolták, hogy ebből a következő évben egy második találkozó is létrejön, és a harmadikra készülve már elmondható, hogy hagyománnyá vált ez a rendezvény, mely idén az NKA és a Balassi Intézet támogatásának köszönhetően ingyenes.

A Szinkópa találkozó szakmai napján a résztvevő kórusoknak lehetőségük van a kóruséneklés gyakorlati kérdéseivel érdemben foglalkozni, a kiváló szakemberek vezetésével új ötleteket kapnak, egymást is jobban megismerik, és közben sokat énekelnek. Évről évre újabb kórusokat hívnak az ország különböző területeiről, így érkeztek már együttesek a fővároson kívül Gyuláról, Dunaújvárosból, Székesfehérvárról, idén pedig Bajáról, Debrecenből és Veszprémből várnak résztvevőket.

Arra is törekednek, hogy minden évben új előadókat (is) hívjanak, új témák kerüljenek napirendre és minél több generáció és szakterület képviselője legyen jelen.

Idén a Kovács-módszer képviselőjeként Schön Károlyné Tódy Ilona tart kórusénekeseknek való „tornaórát", Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus mesél majd arról, hogy kinek ismerte meg Kodály Zoltánt, hallható lesz Móczár Gábor, az Europa Cantat elnöke, továbbá énekművészek (Andrejcsik István, Bruckner Adrienne, Kővári Judit) és karnagyok (Hartyányi Judit, Kutnyánszky Csaba, Ordasi Péter, Párkai István) biztosítják a szakmai programot.

Cseri Zsófia hozzátette, hogy tanulságos látni, s egyben nagy bátorítás is, hogy annak ellenére, hogy látszólag a magyar kórusmozgalom egyre több sebből vérzik, s az amatőr kórusok működését sok minden (túlterhelt emberek, anyagi szükségek) nehezíti, ha adott egy ilyen rendezvény, sok énekes, együttes rászánja idejét, erejét és örömmel vesz részt rajta.

A Szinkópa egyedisége, hogy a szakmai programot fél 10-től este 8 óráig online közvetítik a www.szinkopa.com oldalon, így az elmúlt két évhez hasonlóan már az ország más tájairól is követhetik az eseményeket. Elmondása szerint erre azért is van szükség, mert programot – fizikai korlátok miatt – nem tudják nyilvánossá tenni, ám az este fél 7-kor kezdődő zárókoncertre mindenkit szeretettel várnak a Patrona Hungariae Iskola dísztermébe. A koncerten a résztvevő kórusok énekelnek – a bajai Ad Libitum kamarakórus, Veszprém Város Vegyeskara, a budapesti Óbudai Kamarakórus és a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskar. Az énekkarok saját programjuk mellett a koncert végén közösen eléneklik a nap folyamán különböző karnagyokkal tanulmányozott Kocsár művet, A csodafiú szarvast Ordasi Péter vezényletével.

A Szinkópa Vegyeskari Találkozó minden fontosabb részletéről (résztvevők, program, koncertprogram és a korábbi találkozók eseményei) a www.szinkopa.com honlapon tájékozódhatnak, illetve március 8-án szombaton 9.30-20.00 közt itt követhetik nyomon a III. Szinkópa Vegyeskari Találkozó programjának online közvetítését.

MusiciansWhoEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.