Szakmai napon járt az Ad Libitum Kórus - baja.hu

Gazdag programot kínáló, profi módon megszervezett szakmai napon vehetett részt március 8-án Budapesten a Pethőné Kővári Andrea vezette Ad Libitum Kórus. Az Erkel Ferenc Vegyeskar harmadik alkalommal szervezte meg a Szinkópa Vegyeskari Találkozó elnevezésű rendezvényét, amelyre idén a bajaiak is meghívást kaptak, 37-en képviseltetve magukat.

Pethő Attila, az Ad Libitum Kórust működtető egyesület elnöke lapunknak elmondta: szerencsés véletleneknek köszönhető ez az alkalom. – Tavaly májusban látogatott el Bajára az Erkel Ferenc Vegyeskar, Cseri Zsófia karnagy vezetésével. Mini koncertkörúton voltak, Mohács és Székesfehérvár mellett nálunk is énekeltek egyet. Akkor hívtak meg minket az általuk szervezett szakmai napra, amelynek az a célkitűzése, hogy a karénekesek számára biztosítson továbbképzési, fejlődési lehetőséget. A meghívásnak örömmel tettünk eleget. Négy együttes jött össze: a vendéglátó kórus, az Óbudai Vegyeskar, Veszprém Város Vegyeskara, valamint az Ad Libitum Kórus. A szervezők sokszínű programmal vártak minket – idézi fel az elnök. – Elsőként megismerhettük például a Kovács-módszert, amely zenészek számára kínál olyan izomlazító gyakorlatokat, amelyek akár a próbateremben is elvégezhetők. Hangképzéssel folytattuk: a négy kórust összevegyítették, majd a tagokat három csoportra osztották. Neves hangképző tanárok foglalkoztak a csoportokkal: gyakorlatokat mutattak, kis anatómiai eligazítással. Utána találkozhattunk és beszélgethettünk a 90 esztendős Szőnyi Erzsébet zeneszerzővel, aki Kodály Zoltán tanítványa, később munkatársa volt – ismertette Pethő Attila.

 

Összkari gyülekező
Összkari gyülekező

 

A beszélgetést közös éneklés követte: a kórusoknak már előre kiküldött, különböző stílusú kórusművekről dr. Kutnyánszky Csaba, a zeneakadémia rektorhelyettese tartott ismertetőt, kitérve a különféle korok jellemzőire, stílusjegyeire. Az amatőr kórusok munkáját érintő kérdésekre adtak választ a szakemberek a kora délutáni kerekasztal-beszélgetés során, majd Kocsár Miklós Nagy László versére írott műve, a Csodafiú-szarvas közös feldolgozása következett. Először Ordasi Péter beszélt a darab elméleti hátteréről, a szöveg szimbolikájáról és a zene sajátosságairól. Később ismét négy vegyes csoportra oszlott a társaság, és négy kiváló karnagy – Hartyányi Judit, Párkai István, Kutnyánszky Csaba és Ordasi Péter – járta sorra a csoportokat, akikkel húsz-húsz percben próbálták, gyakorolták ennek a műnek a részleteit. Nagyon érdekes volt látni, hogy a négy különböző egyéniség miként közelíti meg, milyen módon tanítja ugyanazt a művet. A találkozót záró esti koncerten a négy együttes külön is bemutatkozott, a legvégén pedig az egyesített kórus Ordasi Péter vezényletével szólaltatta meg a Csodafiú-szarvast – mondta el az elnök. Hozzátette: a rendezvény nagy élményt jelentett a kórustagoknak, hiszen együtt dolgozhattak a szakma legnevesebb képviselőivel, és ez olyan töltekezési lehetőséget adott, amely biztosan kifejti majd hatását a további munkájukra. – Külön öröm számunkra, hogy kórusunk esti fellépése tetszést aratott a szakmabeli közönség körében – fejezte be beszámolóját Pethő Attila.  

Sándor Boglárka

Az esti fellépésre próbál az Ad Libitum
Az esti fellépésre próbál az Ad Libitum