Kollár Éva, karnagy

Kollár Éva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester-Karvezetés Tanszékének professzora. Ebben az intézményben szerezte meg diplomáját és 1997-ben itt kapta meg a "habilitált egyetemi tanár" címet. 1994-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 1997-tol 2001-ig Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kapott. Artisjus–díjas (2007) és Csokonai Vitéz Mihály Közösségi-díjas (2011) karnagy. 2013. óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.
A Zeneakadémia Karmester-Karvezető (korábbi nevén Ének-zenetanár, Karvezetés) tanszék vezetője volt (1999-2007). Kollár Éva 1999 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktoriskolájában a Karvezetés Program vezetője. Megalapította a Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyét.

Itthon és külföldön számos előadást tartott a magyar zeneoktatási módszerről és karvezetői kurzusokat vezetett Japánban, Kanadában, valamint Európa különböző országaiban. Más műsorok mellett nyolc előadásból álló sorozatot tartott a Magyar Rádióban "Claudio Monteverdi madrigálkötetei" címmel, és zenei ismertetéseket adott közre a Magyar Rádió "Kórusainknak ajánljuk" c. sorozatában.Kollár Éva a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Magyar Kodály Társaság társelnöke, az European Choral Associationt ECA művészeti tanácsadója. Számos nemzetközi kórusverseny zsűrijének tagja. Nemzetközi konferenciák, nyári egyetemek és mesterkurzusok előadója.Kollár Éva a Budapesti Monteverdi Kórus alapítója (1972). Együttesével 43 év óta sok rangos díjat nyert nemzetközi versenyeken. (Nagydíjak: Arezzo, Cork, Camerino, Pécs, Sligo, Prága; rangos helyezések, 1. és 2. díjak: Gorizia, Linz, Llangollen, Spittal a.d. Drau, Tours, stb.) A kórus a Nemzetközi Monteverdi Fesztivál alapítója és szervezője. A kórus muzsikáját 12 CD-felvétel, a Magyar és a Dél-Német Rádió, a BBC, valamint a Magyar Televízió rögzítette.