Résztvevő kórusok

Ad Libitum Kamarakórus (Baja)

karnagy: Pethőné Kővári Andrea

 Amikor 1991 novemberében néhány bajai fiatal összejött, hogy kórust alapítson, a szándékuk csak annyi volt, hogy legyen egy csapat, amelyben kedvükre énekelhetnek. Legtöbbjüknek azért hiányzott a kórusmuzsika, mert korábban a III. Béla Gimnázium énekkarainak soraiban meghatározó élményekben volt részük. Ezeket a kórusokat Pethőné Kővári Andrea vezette, kézenfekvő volt tehát, hogy őt kérjék meg, állna ennek az új együttesnek az élére. Andrea természetesen szívesen vállalta a feladatot, már csak azért is, mert egy ideje őt is foglalkoztatta a gondolat, hogy legyen egy fiatalokból álló énekkar Baján. A két szándék találkozása nyomán indult meg az akkor még névtelen együttes tevékenysége. Komoly célokat nem is fogalmaztunk meg, csak az volt a fontos, hogy igényes munkával mindig a tőlünk telhető legjobb produkciót hozzuk létre. Azt nem is gondoltuk, hogy ennek az egyszerű alapelvnek a következetes betartása mennyi siker forrása lesz.

Az Ad Libitum Kórusban tehát fiatalok énekelnek, sokan még középiskolai vagy felsőfokú tanulmányaikat végzik. Az együttes a szó valódi értelmében amatőr, a csapatnak bárki tagja lehet. Eredményeinkre azért is vagyunk különösen büszkék, mert azokat mindig saját erőnkből értük el, nem kértünk fel idegen kisegítőket még a jelesebb rendezvényeken, versenyeken való fellépések alkalmával sem.
Az eltelt évek eseményekben igen gazdagok voltak, teljes felsorolásukat meg sem kísérlem, de a legfontosabbak mégis idekívánkoznak.
A kórus még nincs egy esztendős, amikor már felvételt készítettünk a Baja város zenei életét bemutató hanglemezre. (A hanglemezen való közreműködés kényszerítette ki a névadást, ekkor választottuk az Ad Libitum nevet.)
1994-ben szerepeltünk először a Magyar Rádió "Kóruspódium" című sorozatában.
1995-ben a rádió meghívta az együttest a sorozat élő adásban közvetített évadzáró stúdiókoncertjére, majd 1998-ban, 2000-ben és 2002-ben önálló egyórás hangversenyeket adhattunk a rádióban, amelyeket ugyancsak élőben hallgathattak a Bartók-adó hallgatói.
Baja nemzetközi partnerkapcsolatai révén jutottunk el 1994-ben a németországi Waiblingenbe, 1997-ben a franciaországi Argentanba, 2001-ben pedig Marosvásárhelyre.
1996-ban vettünk részt először nemzetközi rendezvényen, a IV. Nemzetközi Éneklő Héten Veszprémben, amelyen a közös műhelymunka mellett két önálló szereplésünk is volt.
1997-ben a VI. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen kategóriagyőzelmet aratva szereztünk Arany Diplomát a B1 kategóriában. Ugyancsak 1997-ben kaptuk meg Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját.
1998-ban rendezett minősítő hangversenyünkön a magyar kórusszövetség a "Hangversenykórus" fokozattal ismerte el az együttes teljesítményét.
1998 júniusában vettük fel első CD-lemezünk anyagát, amely októberben jelent meg. Szeretnék CD-t rendelni!
Augusztusban a Magyar Televízió kamerái rögzítették műsorunkat, novemberben pedig a budapesti Zeneakadémia nagytermében énekeltünk.
1999 nyarán Spanyolországban részt vettünk a XVII. Cantonigrosi Nemzetközi Kórusversenyen, ahol a nőikari kategóriában második helyezést értünk el.
2000 augusztusában Veszprémbe utaztunk. Itt a Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválon léptünk fel, amelyen négy földrész nyolc kórusa között mi képviselhettük Magyarországot.
December 7-10. között a Budapesten megrendezett Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen vegyeskari kategóriában III., nőikari kategóriában pedig II. helyezést értünk el. A zsűri különdíjjal ismerte el azt a teljesítményt, hogy két kategóriában is sikerült helyezést szereznünk.
2001-ben a Kóta felkérésére a budapesti Néprajzi Múzeumban énekeltünk a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen. Májusban kórus és karnagya átvehette az Éber Díjat, amelyet a művészetpártoló bajai család alapított a jeles képzőművész, Éber Sándor emlékére. (oklevel, oklevél2)
A kórus megalakulásának tízéves jubileumát nagyszerű hangulatú hangversennyel köszöntöttük 2001 novemberében több mint 500 fős közönség és a régi kórustagok jelenlétében, akik az ország minden pontjáról, sőt, külföldről is eljöttek a találkozás, az ünneplés és persze a közös éneklés kedvéért.
2002 szeptemberében Nemesnádudvaron adtunk önálló koncertet az Újbor Ünnepe alkalmából rendezett programsorozat részeként. Októberben a Tillai Aurél vezette Pécsi Kamarakórust láttuk vendégül Baján a Kodály-évforduló kapcsán.
2003 márciusában a kórus vezetője megkapta a "Baja Város Hírnevéért" kitüntetést, amelyet az Erdei László Honvéd Alezredes Alapítvány kuratóriuma ítélt oda. Áprilisban az olaszországi Gradoban vettünk részt nemzetközi kórusversenyen, melyen a vegyeskari kategóriában kategóriagyőzelmet érő Arany Diplomát, a nőikarok mezőnyében pedig Ezüst Diplomát szereztünk. Decemberben újabb kórusversenyen indultunk - a Kodály Zoltán III. Magyar Kórusversenyen. Az eredmény: második hely a vegyeskari kategóriában, és egy különdíj a kórushangzás igényességéért és a megformálás hitelességéért.
2004 októberében a váci Serenus Kórus szervezett találkozót öt együttes részvételével, melyre az Ad Libitumot is meghívták. A találkozó másnapján Budapesten énekeltünk a Nemzeti Galéria kupolatermében a KÓTA által szervezett múzeumi hangversenyek sorozatban.
Decemberben egy karácsonyi koncerten Händel Halleluja-kórusát szólaltattuk meg a Messiás c. oratóriumból egy kamarazenekar kíséretével.
2005. március 19-én rendeztünk ismét minősítő hangversenyt, amelyen a KÓTA által 2004. szeptemberétől bevezetett új minősítési rendszer szerint a Zámbó István vezette zsűri az "Ars Maior" fokozatra tartotta érdemesnek a kórust.
2005. augusztusában jutottunk el először a Művészetek Völgyébe – Monostorapátiban adtunk önálló koncertet a templomban.
Szeptember 9-én egy német férfikart fogadtunk Baján, a Landshutból érkezett Männerchor Ergolding együttesét, akikkel természetesen közös hangversenyt rendeztünk, majd a hónap végén mi utaztunk Németországba, ahol Neu-Ulmban és Baja Stuttgart melletti testvérvárosában, Waiblingenben énekeltünk.
A 2006-os esztendő első jeles eseménye a kórus karnagyának kitüntetése volt: Andrea a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet vehette át Magyar Bálint oktatási minisztertől.
Április végén két korábbi meghívást viszonozhattunk annak a kórustalálkozónak a megszervezésével, amelyen a marosvásárhelyi Nagy István Ifjúsági Vegyeskar (karnagy: Kovács András), és a váci Serenus Kórus (karnagy: Brusznyai Margit) vett részt.
Június 23-án Baja délvidéki testvérvárosában, Zomborban léptünk fel az ottani Vox Euterpes énekegyüttessel közösen.
Decemberben Budapesten jártunk a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen, amelynek vegyeskari kategóriájában Arany Diplomát és 4. helyezést szereztünk. Ebben a hónapban Andrea újabb rangos elismerést vehetett át - a képviselőtestület ünnepi ülésén kapta meg a Baja Városért kitüntetést.
2007
Az év eseményei közül kiemelkedik a Tolcsvay-testvérek Magyar Miséjének két előadása. Az első Baján hangzott el a Barátok templomában Tolcsvay László, Sáfár Mónika és Sasvári Sándor közreműködésével, a második a Szegedi Dómban, ahol a művet gyakran éneklő Rotunda Énekegyüttessel álltunk dobogóra. A Magyar Mise megtanulásának és bajai előadásának ötlete kedves barátunktól, Schmidt Antaltól származott, aki később is sokat tett a koncert létrejöttéért.
Októberben a Magyar Kórusszövetség (KÓTA) felkérésére a Mátyás templomban megrendezett ünnepi hangverseny közreműködői lehettünk.
2008
Hazai szerepléseink (Jánoshalma, Bácsalmás, Szekszárd) mellett óriási élményt jelentett az 5. Kórusolimpián való részvételünk Grazban. A világ legnagyobb kórusversenyének nevezett rendezvényére énekesek ezrei érkeztek a Föld minden tájáról. Ebben a mezőnyben az Ezüstéremnek is nagyon örültünk.
Decemberben első alkalommal rendeztünk Adventi hangversenyt a Barátok templomában, hogy az évek óta ott megrendezett, ám időközben a Városi Színházterembe átkerült Karácsonyt várva... jótékonysági koncert helyett mégiscsak legyen odaillő műsorral szervezett program az ünnepvárás időszakában a templomban.
2009
Tavasszal Pünkösdi kórustalálkozón énekeltünk helyi és erdélyi kórusok társaságában, ősszel pedig a Männerchor Ergolding 2005-ös bajai látogatását viszonozhattuk a német férfikar fennállásának 50. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozaton.
2010
Májusban harmadik alkalommal vállalkoztunk minősítő hangverseny megrendezésére. Az 1998-as Hangversenykórus, és a 2005-ben elnyert Ars Maior cím után ezúttal az amatőr kórusok által megszerezhető legmagasabb fokozatra, az Ars Maxima címre tartotta érdemesnek az együttest a Nagy Ernő pécsi karnagy vezette zsűri.

 

Óbudai Kamarakórus (Budapest)

karnagy: Erdős Ákos

Az Óbudai Kamarakórus 1986 tavaszán alakult az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium akkori diákjaiból. A kórust megalakulása óta Dr. Erdős Ákos (DLA) vezeti. Támogatói az Óbudai Művelődési Központ és az Óbudai Gimnázium. Az együttesnek jelenleg 20 aktív tagja van. Próbáit szerdán és pénteken ½ 7-től ½ 9-ig tartja az Óbudai Gimnáziumban (1033 Budapest, Szentlélek tér 10.).


A kórus repertoárja a korai reneszánsztól a kortárs zenéig terjed. Énekel népdalfeldolgozásokat és könnyűzenei átiratokat is. Kiemelt helyet foglal el műsorán a XX. századi zene, illetve a kortárs magyar szerzők művei. Törekszik értékes, ritkán hallható művek előadására (pl. Janequin, Lajtha, Florent Schmitt, Messiaen, Ligeti művei). Számos oratorikus mű előadásában vett részt (pl. Haydn, Mozart, Schubert miséi, Haydn: Teremtés, Mozart: Vesperae solennes, Requiem, Carissimi: Jónás, Kodály: Budavári Te Deum, Britten: Tavasz Szimfónia, Händel: Semele).

 

Veszprém Város Vegyeskara (Veszprém)

karnagy: Erdélyi Ágnes

1956 szeptember 25-én alakult, Zámbó István vezetésével. Évtizedek óta az ország egyik vezető nagyvegyeskara, Magyarországon és külföldön a magyar kóruszene elhivatott, avatott tolmácsolójaként tartják számon. Tanúsítják ezt a hazai és nemzetközi versenyeken elért eredmények: az arezzói, goriziai, llangolleni nemzetközi versenyek többszörös első helyezései. Ugyancsak jelentős szakmai és forró közönségsikert aratott több alkalommal Debrecenben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen és a BBC kórusversenyén. Veszprém Város Vegyeskara 1967 óta van jelen az Europa Cantat nemzetközi kórusszövetség nagyszabású nemzetközi rendezvényein - résztvevőként, színvonalas szereplésével tovább öregbítve nemzetünk zenei hírnevét, és házigazdaként, a Nemzetközi Éneklő Heteken (1968, 1971, 1992, 1996)

Zámbó Istvántól 1982-ben vette át az együttes irányítását Katona Tibor, majd pedig – a rendszerváltással egy időben, 1989 hajnalán – új, fiatal, dinamikus karnagy került a vegyeskar élére: Erdélyi Ágnes. Megváltozott a világ, megváltoztak a feladatok – de a fő céljuk, melyet mottójuk fejez ki a legteljesebben, változatlan maradt: „Itt valamennyien azt valljuk, hogy az élet zene nélkül nem lehet teljes, és mit sem ér. Szeretnők beoltani ennek tudatát mindazokba, akiknek sejtelmük sincs arról, micsoda szépségek rejlenek a zene tündérkertjében".

Szép sikereket tudhat maga mögött az együttes jelenlegi karnagya, Erdélyi Ágnes vezetése alatti utóbbi tíz évben is. 1993-ban a 4. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen aranydiplomát nyertek, 1996-ban "Hangversenykórus summa cum laude" minősítést szereztek, 1997-ben a Kodály Zoltán I. Magyar Kórusversenyen II. helyezettek, 1998-ban Tour-ban (Franciaország) a nemzetközi kórusverseny döntősei.

Külföldi hangversenykörútjai során Európa sok országában képviselte a kórus hazánk zenekultúráját (1990 - Románia/Erdély, Észtország, Finnország; 1991 - Belgium; 1992 - Ausztria; 1993 - Németország, Románia; 1994 - Dánia; 1996 - Ausztria; 1997, 1999 - Svájc; 1998 - Németország). Szinte állandó meghívottja a Kodály Zoltán Kórusversenynek a szlovákiai Galántán, és időről időre ellátogatnak Erdély magyarok lakta vidékeire is.

Repertoárján a zeneirodalom a cappella gyöngyszemei mellett az oratórium irodalom mesterművei is szerepelnek. 15-20 koncertet ad évente, rendszeresen együttműködve a helyi Mendelssohn Kamarazenekarral és a Dunántúl hivatásos zenekaraival. Hazai zeneszerzők gyakran dedikálják műveiket Veszprém Város Vegyeskarának valamint több ősbemutató fűződik a kórus nevéhez Csemiczky Miklós, Karai József, Kocsár Miklós, Orbán György, Vajda János műveiből.

A kórus élete, működése a kezdetektől szorosan összefonódott Veszprém zenei életével, amelynek szerves része, alakítója. A hagyományos Requiem- és Karácsonyi koncertek mellett sok évtizede nemzetközi kórusesemények házigazdája: a már említett Europa Cantat Nemzetközi Éneklő Heteken túl, az 1990-es években Amerikai-Magyar Kórusnapok, majd a Millennium évétől a Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál eseményei vonzottak Veszprémbe dalosokat az egész világból.

Kitüntetései közül kiemelkedik a szaktárca Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díja, amelyet 2003-ban, az amatőr énekkarok közül elsőként vehettek át.

A Pro Urbe Veszprém és Gizella-díjas vegyeskar 1997-től egyesületi formában, Veszprém Megyei Jogú Város támogatásával, a város kiemelt művészeti együtteseként működik, nagy gondot fordítva a jövendő generációk zenei nevelésére is. Két korosztályban működtet ifjúsági együttest: a Csermák Gyermekkórusban az általános iskolások ismerkedhetnek a kóruséneklés alapjaival, a nagyobbak pedig a 2002-ben alakult Vokálban szereznek meghatározó zenei élményeket a legváltozatosabb műfajokban.

 

Erkel Ferenc Vegyeskar (Budapest)
www.efvk.blogspot.com

karnagy: Cseri Zsófia

Kórusunk, a Budapesten működő Erkel Ferenc Vegyeskar több évtizedes múltra tekint vissza (1948-ban alakult), ám jelenlegi formájában az 1997 szeptemberi újjáalakulása óta működik. Az elmúlt 9 év alatt folyamatosan bővült a kórus és egyre többször szerepelt budapesti, vidéki és külföldi koncerteken, kórusfesztiválokon és versenyeken.

A vegyeskar 2000-ben a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) minősítő hangversenyén „Fesztiválkórus” fokozatot nyert.

2000-ben részt vett a Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen. 2000 óta folyamatosan közreműködik a Bárdos Lajos Zenei Hetek koncertjein és 2005 óta annak „Fesztiválkórusává” is lett. Rendszeres résztvevője a KÓTA múzeumi és ünnepi hangversenyeinek.

2002-ben készítette első önálló CD lemezét (Dalos barangolás), 2005-ben pedig a másodikat („...Pislog e parányi csillag...”).

2003. áprilisában a IX. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny vegyeskari („B”) kategóriájában első helyezést ért el. Ez a versenygyőzelem szakmailag lehetőséget adott arra, hogy a kórus részt vegyen 2004. júliusában a 3. Brémai Kórusolimpián, ahol két kategóriában (Nagy vegyeskari és Musica Sacra) is ezüst diplomát nyert. 2006. november 25-én a kórus a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen 2. helyezést, s egyben arany diplomát kapott, és a budapesti felnőtt kórusok közül kimagasló teljesítményéért különdíjban részesült.

2006. áprilisában a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) minősítő hangversenyén „Kiemelt hangversenykórus” fokozatot nyert.

2006-ban a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen II. helyezés, különdíj és aranydiploma.

2008-ban Debrecenben a Bartók Béla XXIII. Nemzetközi Kórusversenyen III. helyezés.

2010  I.Heart of Europe Nemzetközi kórusverseny Gelnhausenben - 2 ezüstdiploma és egy 3. helyezés

2011  XIII. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny - 1. helyezés, arany diploma + karnagyi különdíj

2012  51. Seghizzi Goriziai Nemzetközi Kórusverseny - 3 kategóriában:

  • 2. helyezés - arany diplomával
  • két 3. helyezés ezüst diplomával
  • XX. századi repertoár... - különdíj
  • Nagydíjas versenyen 3. helyezés
  • karnagyi különdíj