Résztvevő kórusok

Concordia vegyeskar (Komárom)

A CONCORDIA Vegyeskar szlovákiai magyar kórus. 1980-ban alakult a CSEMADOK  komáromi helyi szervezete mellett, majd a Városi Művelődési Ház is a kórus támogatója lett. Jelenleg a Concordia chorus polgári társulás segíti  az énekkar aktív tevékenységét.

A kórus 1981-től a galántai Kodály Napok sikeres résztvevője, s  a szlovák kórusélet eredményes együttese. Rendszeresen fellépnek Komárom kulturális eseményein, és önálló hangversenyeik mellett a Felvidék magyarlakta falvaiban is gyakran szerepelnek. II. János Pál pozsonyi és budapesti látogatásán a meghívott kórusok egyike voltak.  Számos külföldi kórusversenyen és fesztiválon énekeltek már (pl.: Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, s természetesen a legtöbbször Magyarországon). 2000-ben - az amerikai Református Egyház  meghívására - háromhetes hangversenysorozatot adtak az Egyesült Államokban.
Önálló CD felvételeiket 2010-ben és 2013-ban készítették.

karnagy: Stubendek István

 

Kórus Spontánusz (Sopron)

Karácsonyi utcai éneklésre verbuválódtak tizenhárman 2001 decemberében. Ma már 35-40 fős kórusként működnek. Diákok, pályakezdő és „örök" fiatalok alkotják az együttest. Próbahelyüket biztosító „otthonuk" a Soproni Erdészeti Múzeum.

Repertoárjukban a kórusirodalom minden korszakából találhatók művek. Szívesen énekelnek külföldi és hazai szerzőktől egyházi és világi darabokat, azaz bármit, ami ekkora kórus számára megvalósítható.
Céljuk: próbáikon és koncertjeiken olyan magas színvonalú zenei teljesítményt létrehozni, mely az énekesek és a hallgatóság számára is egyaránt élményt nyújthat. Ez nem könnyű, de nem adják alább.
Rendszeresen szerepelnek Sopronban. A saját maguk által rendezett koncertjeik egyik különleges fajtája - a közönség által nagyon kedvelt - Muzsika+Szó, azaz a zenei történéseket segítő magyarázatokkal ellátott hangversenysorozat.
Mindezek mellett azonban nyitottak más együttesek munkájára is. Az Énekel az ország rendezvények rendszeres szereplői. 2008-ban és 2014-ben is részt vettek a kórusok világversenyén, a kórusolimpián, melyek során két-két kategóriában is arany ill. ezüst minősítést szereztek.

karnagy és alapító tag: Kocsis-Holper Zoltán


La Caffettiera Stioppéta (Budapest)

A kórus 2004-ben alakult meg Perugiában, a város nyári egyetemén tanuló, Stefano Ragni zenetörténet kurzusát látogató hallgatókból. A Budapestre hazatérő magyar alapító tagokhoz újabbak csatlakoztak, s a kamarakórus 2005 óta az ELTE Olasz Tanszékének kórusaként működik. A jelenlegi kórustagok nagy része az ELTE valamelyik nyelvszakán tanult.

Műsorukon elsősorban középkori, reneszánsz egyházi és világi zene, valamint huszadik és huszonegyedik századi szerzők művei szerepelnek.
Megalakulásuk óta rendszeresen fellépnek a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, a Corvinus Egyetemen, a Belvárosi Szent Mihály templomban, a Budai Kapucinus templomban, az ELTE egyetemi könyvtárának dísztermében. A kórus gyakran koncertezik magyar és külföldi városokban, így járt már Marosvásárhelyen, Beregszászon, Perugiában, Fabrianóban, Assisiben, Firenzében, San Gimignano-ban, Gmundenben és Párizsban. 2008-ban részt vettek az 56. Guido d'Arezzo Nemzetközi Kórusversenyen.
Több alkalommal koncerteznek Hittfeldben (Németország), s a Hittfelder Gemischte Chor-ral több közös oratórikus előadásuk volt már.
A La Caffettiera Stioppéta első CD-je 2010-ben készült, a második pedig 2014-ben.
A La Caffettiera Stioppeta 2014-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Jubileumi hangversenyükre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének alapításának 50. évfordulójára szervezett „Legyen a zene mindenkié" rendezvénysorozat részeként került sor.
2015-ben csereutazásra készülnek Bolognába.

karnagyok: Murányi Eszter és Murányi Márta

 

Erkel Ferenc Vegyeskar (Budapest)
www.efvk.blogspot.com
www.szinkopa.com

Az Erkel Ferenc Vegyeskar több évtizedes múltra tekint vissza (1948-ban alakult), ám jelenlegi formájában az 1997 szeptemberi újjáalakulása óta működik. Tagsága mind életkorát, mind foglalkozását, mind szülővárosát, mind pedig zenei képzettségét tekintve igen vegyes kar, de az közös bennük, hogy szeretnek együtt énekelni, szeretnek együtt lenni – önként, s dalolva.

Céljuk, hogy minden kor és zenei stílus kórusirodalmából minél több „értékálló" művet megtanuljanak, s azokat minél hitelesebben tolmácsolják a hazai és külföldi közönség számára.
A kórus repertoárja a reneszánsz szerzőktől kezdve egészen a kortárs művekig terjed; nevükhöz több zenemű ősbemutatója fűződik. Részt vettek számos hazai és külföldi fesztiválon, nemzetközi kórusversenyen (Budapest, Debrecen, Brema, Gelnhausen, Gorizia, Nagybánya), ahol több díjat is nyertek.
Részt vállalnak a komolyzene ügyének terjesztésében, és 2012-től évről évre megrendezik a Szinkópa Vegyeskari Találkozót.

karnagy: Cseri Zsófia