Párkai István, karnagy

Felsőfokú zenei tanulmányait 1938-ban kezdte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, zongora szakon. Mestere Ambróczy Béla volt. Tanulmányait csak a háború után 1953-ban fejezte be. Ezzel részben párhuzamosan, 1950 és 1955 között a karmesterképző szakot is elvégezte, itt Somogyi László volt a tanára. 

Zongoraművészi diplomája megszerzése után, 1953-ban a főiskola oktatója lett a karvezetés tanszakon. Először tanársegédként, majd adjunktusként, docensként és egyetemi tanárként oktatott, 1981 és 1994 között a Középiskolai énektanár és karvezetőképző szak tanszékvezető egyetemi tanára volt. Nyugdíjba vonulása óta professor emeritusként tevékenykedik az Alkotóművészeti és zeneelméleti ismeretek tanszéke Karmester és karvezetés szakcsoportja keretén belül. Számos karvezető tanítványa működik szerte az országban. 

A Liszt Ferenc Kamarakórus (1963) alapítója, amellyel világszerte fellépett. Sikereiket többféle díjjal jutalmazták (pl. Spittalban, Arezzoban, Middlesbroughban vagy a BBC kórusversenyen.) Az alatt a 30 év alatt, míg a kórus vezetője volt számos hazai és külföldi kortárs zeneszerző művét mutatták be (Sáry László, Dubrovay László, Kocsár Miklós, Orbán György, Ligeti György, Francis Poulenc, Oliver Messiaen stb.). Ugyanakkor a régi korok zenéjét is magas szinten képviselte együttesével. Hangversenyszerű előadásban bemutatták H. Purcell Dido és Aeneas és C.W.Gluck Alkésztisz c. operáját. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagy kórusával Liszt Ferenc és Kodály Zoltán jelentős vegyeskarait adta elő. De számos alkalommal több amatőr kórus élén is dirigált. 

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) tiszteletbeli elnöke. 
Tankönyvet írt a kórusvezénylés alapjairól. 
Hazai és nemzetközi versenyek zsűritagja, karvezetői kurzusok vezetője. 
Számos hangfelvétel készült közreműködésével, Carissimitől Kodályig. 

Elismerései: 
· Liszt Ferenc-díj (1978) 
· Artisjus-díj (1995, 1999) 
· Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj (1977) 
· A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1998) 
· Érdemes művész (2001) 
· KÓTA díj (2004) 
· Kossuth-díj (2007)