Résztvevő kórusok

Viadana Kamarakórus

A kórus 1997 novemberében alakult, és 1999 augusztusáig a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Viadana Kamarakórusaként működött. 1999. szeptember elsejétől változatlan felállásban és profillal a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Viadana Kamarakórusaként működik tovább.

Az 1998-as Fejér Megyei Diáknapokon a zsűri különdíját nyerte el az együttes, majd május 1-jén a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken a „Kamarakórus” kategória Fődíját kapta a kórus. 1999. december 4-én az együttes minősítő hangversenyt adott a dunaújvárosi evangélikus templomban, ahol Fesztiválkórus minősítést kaptak.

A Viadana Kamarakórus a galántai Kodály Zoltán Daloskör meghívására 3 koncertet adott a Felvidéken. 2000. augusztus 20-án szentmise keretében szólaltatta meg a kórus Palestrina Missa Brevis című művét. Decemberben a budapesti Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen 3. helyezést ért el, és megkapta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Különdíját.

2001 januárjában különleges előadáson működtek közre: a Palestrina-mise tételei között Bánffy György Kossuth díjas Érdemes és Kiváló művész Balassi Bálint istenes verseit tolmácsolta. Májusban Fekete Veronika Liszt-díjas opera-énekesnővel és Pfeiffer Gyula zongoraművésszel, a Magyar Állami Operaház karmesterével dolgoztak közösen. Decemberben két kiváló művésszel is szerepeltek: Lukács Éva és Csavlek Etelka Liszt-díjas, Érdemes művész is fellépett a Viadanával.

2002. május 24-28-ig a kórus ciprusi utazáson vett részt, ahol egyedüli magyarországi meghívottként szerepelt az I. Limassoli Nemzetközi Kórusfesztiválon. Nyáron részt vettek a Művészetek Völgye fesztiválon. Novemberben Erdélyben a Háromszék Kamarakórus Fesztiválon szerepeltek, valamint nagyszabású koncerttel ünnepelték az együttes fennállásának 5. évfordulóját.

2003. április 5-én a dunaújvárosi evangélikus templomban önálló minősítő hangversenyen "felsőbb osztályba léphetett" az együttes: a szakmai zsűri ugyanis "Hangversenykórus" minősítéssel jutalmazta a kórust. Május 29-től június 1-jéig a XIV. Nemzetközi IDOCO Kórusfesztiválon szerepeltek Linzben. A fesztivál legfontosabb eseménye a Bruckner-Schollum Kórusverseny volt, melyen Ezüst Diplomát szereztek.

2004 júliusában "Szent és profán" címmel koncerteztek Pfeiffer Gyula orgonaművésszel. A koncert egyházzenei részének fókuszában Mozart és Liszt motettái álltak, a világi blokkban pedig reneszánsz madrigálok mellett Bárdos terjedelmes és ritkán hallható 2. népdalrapszódiája szólalt meg.

2005. január 29-én a Bartók Rádió Kóruspódiuma hangfelvételt készített az együttessel, Mozart De profundis című motettáját elsőként rögzítette a rádió. 2005 augusztusában a kórus részt vett a Seprődi János Kórusszövetség kamarakórus-fesztiválján. Ezután 1 hetet töltöttek Skandináviában, ahol Finnországban és Svédországban is koncerteztek.

2006 nyarán ismét Alandon járt az együttes, Henryk Gwardak világhírű orgonaművész ugyanis őket kérte fel a 32. Alandi Nemzetközi Orgonafesztivál nyitóhangversenyének megtartására. A koncert fókuszában Baráth Bálint "a Viadana hangjaira" komponált nagyszabású orgonakíséretes motettája állt. 2006. november 25-én kiemelkedő szakmai- és közönségsikert arattak Énekes István rendező-koreográfus táncszínházi estjén: az Úton Bartókkal című előadást a bemutató óta láthatta a Nemzeti Táncszínház és az egri Gárdonyi Géza Színház közönsége is.

2007. január 22-én a Magyar Kultúra Napján a Viadana Kamarakórus Pro Cultura Intercisae-díjban részesült. 2007. december 1-jén az együttes tízéves jubileumán ünnepi koncertet adott, melynek keretében kortárs oratórium ősbemutatója is megszólalt. Baráth Bálint Hutvágner Éva költőnő hosszúversére komponált Atlantiszi énekek című művét – többek között – a kitűnő vonósnégyes, az Accord Quartet közreműködésével mutatták be. A hangverseny végén az együttes átvehette a KÓTA elismerő oklevelét.2009. április 7-én a XII. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen Arany diplomát kaptak. 2010. október 9-én Kodály Zoltán: Első áldozás című kórusművének tolmácsolásáért a kórus elnyerte a II. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó vándordíját.

2011-ben négy koncertből álló bérletsorozatot hirdettek, melynek első hangversenyét 2011. április 3-án tartották a dunaújvárosi evangélikus templomban. 2011. április 19-26. között harmadjára utaztak a finnországi Aland-szigetekre. Három koncertet adtak a mariehamni Szt. Görans-templomban. Április 22-én, nagypénteken Liszt Via crucis című művét adták elő, nagyszombat éjszakáján istentisztelet keretében szólaltatták meg Gabrieli, Kocsár, Viadana és Bárdos műveit, húsvét hétfőn pedig Vivaldi Gloriája mellett a 300 éve született Mondonville Dominus Regnavit című nagymotettát adták elő helyi muzsikusok közreműködésével. 2011. szeptember 24-én Dunaújváros várossá nyilvánításának 60. évfordulója alkalmából adtak koncertet a Bartók Kamaraszínház aulájában, ahol dunaújvárosi kötődésű szerzők (Ujházy Krisztina, Nagy Ákos, Balogh Zoltán, Baráth Bálint) darabjait adták elő.

2012. október 6-án ismét megkapták a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó vándordíját, ezúttal Kocsár Miklós Hálog, hasadj meg! című kórusművét találták a díjra méltónak.

 

Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar

2003 óta Perlaki Attila irányítása alatt működik a kórus. A karnagy már ebben az évben nagy feladat elé állította csapatát. A Karácsonyi koncert hagyományát felélesztve Vivaldi: Glória című művét adták elő nagy sikerrel. Ez a következő évekre kellő lendületet adott a nagyobb lélegzetű kórusművek betanulásához, előadásához. Így szerepelhetett 2004-ben a kórus repertoárjában J. S. Bach: János passiójának záró kórus és Coralja, Mendelssohn: Hymne… című oratórikus műve, Bárdos Lajos: Missa tertia és Koloss István Apor Vilmos tiszteletére írt miséje. Ez utóbbi mű a belvárosi Nádi Boldogasszony templom harangszentelésén hangzott el. Még ez évben került sor a kórus első svájci útjára, mely Áchim Erzsébet orgonaművésznő ottani kapcsolatai révén válhatott valóra. Ez a turné tartós baráti, és zenei kapcsolatot indított el. Kiváló karnagyot és embert ismertek meg a guggisbergi kórusvezető, Josi Hannes személyében. 

Nagy fontosságú eseménnyel zárult ez az év a kórus számára, hiszen szakmai zsűri előtt arany minősítést szerezett.

2005 a változatos, színes programok éve volt. 

Váravató ünnepség, évadzáró kerti összejövetel, CD felvétel, újabb svájci út több templomi koncerttel várt rájuk, majd svájci barátaikat látták vendégül Gyulán. Közreműködtek a Szt. Márton napi ünnepi misén, majd záróeseményként a kórustagok karácsonyi koncerten tölthettek bensőséges perceket családtagjaikkal és a zenekedvelő közönséggel.

2006-tól a kórus számos hazai koncerten bizonyította, hogy egyre magasabb művészi követelménynek képes megfelelni. Ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül.

Budakeszi Erkel kórusok találkozója (2006)

Belvárosi Nádi Boldogasszony templomban ősbemutató Pfeiffer Judit: Cantata in memoriam 1956 (2006) Erre az eseményre a szerzőasszony is haza látogatott Amerikából.

Református templomi koncert: Södermann: Ünnepi mise (2007)

Belvárosi Nádi Boldogasszony templomi koncert Koloss István: Mise Boldog Apor Vilmos emlékére: (2007)

Békéstarhosi Zenei Napok kórustalálkozója (évente)

Kodály Zoltán emlékkoncert belvárosi Nádi Boldogasszony templomban (2007)

Közös templomi koncert a világhírű Muzsikás együttessel (2008)

Szentesi Kórustalálkozón való részvétel (2009)

II. Erkel Sándor Kórusfesztiválon való megmérettetés (2009) Itt Különdíjban részesültek.

Ősbemutató a zeneiskola dísztermében, ahol ismét egy Neslényi Pfeiffer Judit művet adtak elő, melyet a zeneszerző Arany János, Rege a csodaszarvasról szövegére alkotott meg. Ebben az előadásban hárfán, fuvolán, csellón és zongorán vendégművészek is részt vállaltak. (2010)

Békéscsabai Tavaszi Fesztivál keretében Erkel Ferenc emlékműsor a Békéscsabai Bartók kórussal (2010)

Az Erkel bicentenárium alkalmából több ízben, több helyszínen énekelt a kórus Erkel műveket. Egyik kiemelkedő rendezvénye volt az emlékévnek az Erkel Kórusok Találkozója Gyulán, a Zene Világnapján.

A felsorolt művek színvonalas előadása segítette a kórust a továbblépésre, hogy minőségileg még magasabb kihívásoknak próbáljon eleget tenni. Így mondtak igent Somogyi Tóth Dániel karmester felkérésére. Négy év alatt több alkalommal adhattak közös koncertet a Békés megyei Szimfonikus Zenekarral és a Debreceni Kodály Kórussal. Ennek az együttműködésnek eredményeként születhettek meg olyan nagy sikerű, monumentális koncertek, melyeken Händel: Messiás,(2007) Vivaldi:Glória,(2008) Beethoven: IX. szimfónia,(2009) Orff: Carmina Burana (2010) című művek csendültek fel. Ez utóbbit három alkalommal a békéscsabai reptér hangárjában adták elő nagy visszhangot kiváltó sikerrel, egy-egy alkalommal pedig Kunszentmiklóson és a kapolcsi Művészetek Völgyében hallhatta a közönség.

Külföldi utak is szép számban szerepeltek a kórus életében. A svájci kapcsolat még három alkalommal (2005, 2007, 2009) adott lehetőséget felejthetetlen koncertekre, és a baráti kapcsolatok ápolására. 

Prágai útjuk alkalmával megtapasztalhatták, milyen a város advent idején. Maguk is részt vettek a prágai főtéren zajló ünnepi események kavalkádjában, ahol több külföldi kórus is előadhatta adventi dalait. Az igazi cél, amiért oda utaztak, az valójában a VII. Nemzetközi Kórusverseny volt, melyen a nemzetközi zsűri ezüst minősítéssel értékelte a kórus műsorát. 

Erdélyben kétszer járt az énekkar. (2006, 2008) Nagy élményt jelentett számukra a Szentegyházasfaluban működő száztagú gyermekkórus és zenekar megismerése. Vezetőjükkel Haáz Sándorral, -aki felbecsülhetetlen értéket teremtett karnagyi és pedagógusi tevékenységével- jó hangulatú beszélgetések, közös együtt zenélgetések alakultak ki. Vendégszeretetüket akkor viszonozhatta a kórus, amikor Gyulán járt a három buszt kitöltő gyermekcsapat.

Aradon és Nagyszalontán is jártak a zenei hagyományok és a kulturális kapcsolatok ápolása jegyében.

2009-ben újabb nemzetközi fesztiválra nevezett a kórus a Garda-tónál, ahol kotta nélkül énekelte végig műsorát. Ezzel nagy közönségsikert aratott.

A megemlített fellépéseken túl Perlaki Attila csapata számtalan városi rendezvényen, különböző színhelyeken igyekezett színesíteni, ünnepélyesebbé tenni Gyula város kulturális programjait, eseményeit.

Minden előadás mögött heti két próba állt, mely két- két óra elfoglaltságot jelentett a kórustagoktól. Emellett nyári táborokat is szerveztek maguknak, melyek a szakmai felkészülést szolgálták nagyobb megmérettetések előtt. Ezek a már hagyományosnak mondható telekgerendási „edzőtáborok” nem csak munkát, hanem kikapcsolódást is jelentettek a kórustagoknak. A szakmai felkészülés másik formája az olyan zenei kurzus szervezése, melyre jeles karnagyot kér fel a kórus vezetője. Ilyen volt 2008-ban Kertész Attila, Gyuláról elszármazott zenei szakember látogatása, aki egy hétvégi próbafolyamatban tanított be újabb műveket.

Az énekkar sikereit nagyban meghatározta, hogy két kiváló művész -Áchim Erzsébet orgonaművész és Nátor Éva zongora művésztanár- segítette munkáját a művek betanulásában és előadásában. 

A sok siker mellett voltak szomorú események is a kórus életében. Az elmúlt három évben négy kórustársat is elveszítettek, 2010-ben pedig –előző karnagyuktól - Rázga Józseftől vettek végső búcsút.

Az Erkel Ferenc Vegyeskar nevet megőrizve, folyamatosan megújuló tagsággal igyekeznek tovább vinni azokat az értékeket, melyet az elődök, -köztük Rázga karnagyúr- kijelöltek, s visszatekintve az utóbbi nyolc évre nem bánták meg, hogy mertek nagyokat álmodva, új lehetőségeket kiaknázva szuperprodukciókban is részt vállalni.

 

Vox Mirabilis Kamarakórus

Kórusunk a katolikus szertartások állandó résztvevője, de szívesen énekelünk a testvér egyházak meghívására is ünnepi alkalmakon. Állandó résztvevői vagyunk a város és a megye zenei rendezvényeinek. Az elmúlt években sikerrel adtunk koncertet Budapesten az Óbudai Társaskörben, a Nádor teremben, Székesfehérváron a Hiemer-házban, a Szent István teremben, és Miklósa Erika meghívására Bakonykutiban.

Rendszeresen szerepelünk püspöki szentmiséken, rádióközvetítéseken, ünnepségeken az ország több városában. 2009-ben Németországi koncertturnén vettünk részt: Köln, Achen, Düsseldorf, Remscheid városokban. 2010-ben CD lemezt adtunk ki. (lásd a "Karácsonyi CD" menüpontban) A bánki Kamarahang Fesztiválon a zsűri külön díját nyertük el, 2011-ben Keszthelyen a Jubileumi Dalünnepen arany minősítést kaptunk dicsérettel. A 2011-2012 évadban 4 koncertből álló hangversenybérletet indítottunk meghívott vendégekkel Székesfehérváron, a Jézus Szíve templomban. (lásd a "Hangversenybérlet 2011-2012" menüpontban)

A kórust 25 éve Zemlényi Katica vezényli.

 

Erkel Ferenc Vegyeskar (Budapest)

Kórusunk, a Budapesten működő Erkel Ferenc Vegyeskar több évtizedes múltra tekint vissza (1948-ban alakult), ám jelenlegi formájában az 1997 szeptemberi újjáalakulása óta működik. Az elmúlt 9 év alatt folyamatosan bővült a kórus és egyre többször szerepelt budapesti, vidéki és külföldi koncerteken, kórusfesztiválokon és versenyeken.

A vegyeskar 2000-ben a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) minősítő hangversenyén „Fesztiválkórus” fokozatot nyert.

2000-ben részt vett a Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen. 2000 óta folyamatosan közreműködik a Bárdos Lajos Zenei Hetek koncertjein és 2005 óta annak „Fesztiválkórusává” is lett. Rendszeres résztvevője a KÓTA múzeumi és ünnepi hangversenyeinek.

2002-ben készítette első önálló CD lemezét (Dalos barangolás), 2005-ben pedig a másodikat („...Pislog e parányi csillag...”).

2003. áprilisában a IX. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny vegyeskari („B”) kategóriájában első helyezést ért el. Ez a versenygyőzelem szakmailag lehetőséget adott arra, hogy a kórus részt vegyen 2004. júliusában a 3. Brémai Kórusolimpián, ahol két kategóriában (Nagy vegyeskari és Musica Sacra) is ezüst diplomát nyert. 2006. november 25-én a kórus a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen 2. helyezést, s egyben arany diplomát kapott, és a budapesti felnőtt kórusok közül kimagasló teljesítményéért különdíjban részesült.

2006. áprilisában a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) minősítő hangversenyén „Kiemelt hangversenykórus” fokozatot nyert.

2006-ban a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen II. helyezés, különdíj és aranydiploma.

2008-ban Debrecenben a Bartók Béla XXIII. Nemzetközi Kórusversenyen III. helyezés.

2010  I.Heart of Europe Nemzetközi kórusverseny Gelnhausenben - 2 ezüstdiploma és egy 3. helyezés

2011  XIII. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny - 1. helyezés, arany diploma + karnagyi különdíj

2012  51. Seghizzi Goriziai Nemzetközi Kórusverseny - 3 kategóriában:

  • 2. helyezés - arany diplomával
  • két 3. helyezés ezüst diplomával
  • XX. századi repertoár... - különdíj
  • Nagydíjas versenyen 3. helyezés
  • karnagyi különdíj